tirsdag, november 27, 2007

Eksempeloppgaver er lagt ut

På www.utdanningsdirektoratet.no er det nå lagt ut eksempeloppgaver i norsk. Oppgavene er passordbelagt. Oppgavene tar utgangspunkt i læreplanmål på Vg1 og Vg2.
Jeg vil se om jeg kan teste noen av dem på heldagsprøvene vi skal ha nå i desember.
-----
I vurderingskriteriene legges det opp til at at alle hjelpemidler skal være tillatt, men ikke Internett. Samtidig skal en i en av de foreslåtte oppgavene se film på filmarkivet.no osv. Dette henger ikke helt ihop. Så tror noen at det bare er å skru å Internett-routeren på skolen så er alle problemer løst. Smarttelefoner, pda'er osv. har lenge vært små datamaskiner knyttet opp til Internett med mulighet for lagring av store datamengder og med mulighet for kommunikasjon til Internett og med andre. Mobilt Internett vil om et år eller to være standard på bærbare maskiner slik at elevene ikke er avhengig av skolens Internett.
Hva er forøvrig så veldig interessant med tekster som elever koker sammen i løpet av 4-5 timer uten tilgang til Internett, men med en harddisk som kan speile Wikipedia og noen millioner sider med tekst? Forteller en slik 5-timers tekst på en reliabel måte noe om skrivekompetanse som forsvarer den store ressursinnsatsen som ligger bak denne type eksamensavvikling? Er dette fordi den standpunktkarakteren jeg setter etter å ha fulgt eleven i tre år ikke er reliabel?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei, ikke for å være negativ - det er interessant å lese lærerblogger for andre lærere, så all ære til deg for en fin blogg - men jeg synes ikke du burde ha lagt ut brukernavn og passord for eksempeloppgavene fra udir. Siden de er passordbelagt (dog med et ganske ubrukelig brukernavn/passord) føler jeg at jeg kan bruke disse i prøvene mine, men nå blir jeg usikker. Foreta et google-søk på "eksempeloppgave passord" så forstår du hva jeg mener. Kan du redigere bort dette? Husk at dette brukernavnet og passordet kan brukes for å hente eksempeloppgavene i alle fag! Mvh, Morten.

Leif Harboe sa...

Beklager - brukernavn og passord er fjernet. Jeg antok at passordbeskyttelsen var begrunnet av copyrightproblematikk - ikke av hensyn til det du fremhever.