søndag, november 11, 2007

Wiki i undervisninga


Wikispaces er litt bortkastet tid av timen, de fleste kopierer bare rett fra wikipedia, og da er det like greit å bare se der. Ingen forandrer serlig mye på andres innlegg... (Dette kan jo for all del ha med latskap fra elevenes side å gjøre, da kan du heller sjekke om de bare er kopiert, og si i fra at det ikker er låv...)

Jeg har akkurat laget en "undersøkelse" i It's Learning der elevene gir tilbakemeldinger på hvordan vi jobber. Jeg ser jeg har en jobb å gjøre når det gjelder Wikispaces. Det er mulig at jeg må legge inn i kriteriene for karaktersetting en del ting som går på hvordan elevene forventes å bidra inn i Wikispaces. Det vil si at jeg må gå inn på hver bruker og spore deres bidrag. Det kan hende at 28 personer blir et for stort skrivekollektiv. Det kan hende at det vil fungere bedre hvis man har mindre wikier som skrives, oppdateres og vedlikeholdes av 4-6 elever.
------
Jørn skriver i en kommentar om elevers stolthet. På samme måte som Wikipedia idag har 120 000 artikler produsert av et enormt skrivekollektiv som vel motiveres av en eller annen diffus for glede ved å bidra ved å være en del av noe som er større enn dem selv, har vel jeg håpet at en del elever vil oppleve det samme i vårt lille wikiprosjekt. Det er selvfølgelig helt motstrøms i forhold til læringskulturen en stort sett opplever.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg opplever samme utfordring, selv med en mindre klasse. Det jeg driver med er egentlig en utprøving av om wiki kan være fruktbart - har ingen klare fasitsvar. Hadde vel egentlig håpet at "History"-funksjonen i wikien skulle gi meg en klarere pekepinn om hva hver enkelt bidro med, men det er litt uoversiktlig.

Mange av mine elever sier de synes det bra å bruke wikien, og de blir litt stolte av det de etterhvert produserer sammen. Men jeg vet at jeg ikke på noen måte har vært klar nok på vurderingskriterier for bidrag.

Nå holder vi på med å lage vurderingskriterier i alle fag - en gigantisk jobb som Udir etter min mening har skjøvet nedover til lokalt nivå på en måte som ikke gir mening når vi opererer med nasjonale læreplaner, men det er nå en annen ting. Så får vi se om vi klarer å presisere kriterier for wiki i den sammenheng.

EinarB sa...

Jeg har tro på Wiki som læringsverktøy, men som du sier har lærerne krav på seg til å skulle vurdere innsatsen: "Det vil si at jeg må gå inn på hver bruker og spore deres bidrg." Kanskje kan OpenSocial være løsningen på slike behov, ved at det blir lettere å koble på en evalueringsmodul som gjør akkurat det du er ute etter?

Anonym sa...

Jeg har valgt å bruke wikibooks som verktøy for publisering av ferdig bearbeidet tekster i Google docs. Litt for at de skal skille mellom prosess og publisering, og litt fordi de skal lære seg å samskrive med et nettverktøy.

Så får vi se hva som blir resultatet.

Albertine