tirsdag, november 20, 2007

Amazon Kindle

Jeg skal innrømme at Amazons nye ebokleser "Kindle" ser ganske besnærende ut. Det påstås at dette er som å lese på papir. Batteriet varer 30 timer. Så vidt jeg forstår, lastes bøker, blogger, nettaviser osv ned - ikke gjennom WIFI. Derimot snakker maskinen med Amazon gjennom mobilnettet. Det vil antakelig si at den foreløpig kun virker i USA. Alt som lastes ned, utenom bruk Wikipedia koster. Bøkene er i et "beskyttet" format (DRM) som man f.eks. kjenner fra iTunes. Så på en måte blir boka du betaler 10 dollar for for dyr, når du ikke kan gi den vekk etter at du selv har lest den. Jeg vil gjette på at en ebokleser til 399 dollar som kun kan brukes til å laste ned (mot betaling) ebøker i et proprietært format, ikke vil bli en stor suksess. Til det er leseren for dyr. Den blir enda en greie i tillegg til mobilen, digitalkameraet, mp3-spilleren, gps'en og laptopen.

2 kommentarer:

Arne Olav sa...

"Jeg vil gjette på at en ebokleser til 399 dollar som kun kan brukes til å laste ned (mot betaling) ebøker i et proprietært format, ikke vil bli en stor suksess."

Tja. Du har mest sannsynleg rett. Men det var akkurat det same folk sa om Apples iPod. For dyr, proprietære format. Marknaden fløymde over av billegare alternativ. Men koplinga mot iTunes Music Store, og dei proprietære DRM-beskytta formata, var det som gjorde susen. No har dei heile marknaden, så å seie...

Spennande utspel, uansett. Viss ikkje dette lukkast, veit eg sanneleg ikkje kva som skal til.

Leif Harboe sa...

Amazon er nok i en posisjon til å kunne klare dette på samme måte som iTunes som du er inne på, det skal bli spennende å se en Kindle på nært hold.