mandag, september 22, 2008

Bruk av tv-program/film i undervisningen


1. Ta opp programmet på en harddiskopptaker med mulighet til å brenne til DVD (harddiskopptakere er geniale - koster fra 2000 kroner og oppover) - brenn dvd av programmet du skal bearbeide for pedagogisk bruk.
2. Putt dvd'en i pc'en/mac'en og start programmet Handbrake (som finnes for mac/win/linux). Handbrake som er gratis, er det beste alternativet jeg kjenner til, jeg har betalt noen hundre kroner for kommersielle program som har virket langt dårligere.
3. Handbrake omkoder opptaket ditt til et format som du kan redigere i (eks. Moviemaker eller iMovie). Min relativt kraftige iMac brukte ca 1 time på å omkode et program på 35 minutter.
4. Så har jeg en fil i mp4 (MPEG 4) format (jeg kunne velge mellom flere formater) - jeg starter opp iMovie og importerer filen inn i iMovie (regner med at det er nokså likt i Moviemaker). Filen er på litt over 400 megabyte. Har du en resirkulert lærerpc fra slutten av 90-tallet med lite minne, vil det ta laang tid å jobbe med Handbrake og liknende programmer. Nesten så det ikke er noe vits å prøve, men jo, prøv!
5. iMovie deler nå opptaket opp i småbiter/scener, herfra vil jeg klippe ut enkeltsekvenser, eksportere dem fra iMovie og gi dem dertil egnede navn. Også iMovie bruker med min maskin i underkant av en time før jeg kan begynne å jobbe med opptaket.
6. Jeg lager så en presentasjon (Keynote, Powerpoint, Impress) og lenker opp enkeltklippene jeg vil vise, ofte er det snakk om klipp på noen få sekunder. Det er også veldig enkelt å laste opp klipp på klassebloggen som her. Merk at det bør være relativt korte klipp satt inn i en faglig sammenheng slik at en kan påberope seg sitatretten med tanke på det som går på åndsverkrettigheter.
7. Viktig - ofte vil man jobbe med videoen på en maskin, men vise presentasjonen på en annen maskin. Når man kopierer over presentasjonen, må man sørge for at også film-filene kopieres over, og at lenkene fungerer! En må også forsikre seg om at maskinen en skal bruke til framvisning, håndterer å vise film. Det er en jungel av feller å gå i her, det viktigste er å teste på forhånd.
8. Mye arbeid for å vise noen filmklipp? Ja, det kan lett bli så mye arbeid at det er dumt hvis en lager opplegg kun for egen klasse. Kanskje en kan bruke det i alle klassene på trinnet, men det krever at en jobber i team og kan fordele byrdene. Kanskje til og med noen kunne lage et opplegg og legge det ut på nettet til fri avbenyttelse? Det er jo enda smartere.
9. Enda enklere er det å bruke Screenflow eller Camtasia som "filmer skjermen", men dette er program som jo koster noen kroner/dollar/pund.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det finnes noe som er enda bedre: ta direkte opp på Mac'en med Eye-tv. De har kommet med oppdatert versjon for det nye bakkenettet. Opptak og enkel redigering i Eye-tv eller bruke Imovie.

Leif Harboe sa...

Interessant Per, jeg har vært på nippet til å kjøpe et tv for å ha på kontorpulten (har hatt Pinnacle pctv tidligere - men det ble mye tull) - men jeg må absolutt sjekke opp det du never

Leif Harboe sa...

Per, jeg glemte - løsningen du skisser kan være god for folk med mac, men vi vil antakelig fortsatt ha behov for Handbrake eller tilsvarende, f.eks. når vi skal redigere ut en scene fra Casablanca-dvd'en

Anonym sa...

Ja, Handbrake er et enestående program. Du har kanskje sett det, men det er mulig å velge ut kapitler i Handbrake. Hendig, slik at en slipper å rippe hele filmen for en eller to scener.
Forresten, vil du å rippe dvd og ønsker resultatet i dvd-format er "Mac the ripper" (snodige navn på disse gratisprogrammene)eller "RipIt" (betalingsprogam)gode programmer.

Leif Harboe sa...

Per, jeg kunne jo ikke dy meg - siden jeg likevel var på jakt etter kontor-tv, så bestilte jeg eyeTV. Det ser ut som at jeg da slår et par fluer i en smekk.

Anonym sa...

Hehehe, gratulerer, tror du blir veldig fornøyd med det, Leif. Sjekk ut klippe- og timerfunksjonen i programmet -svært hendig. En blir veldig mobil i forhold til det å se og ta opp fjernsyn -i bra kvalitet etter at det analoge nettet ble slukket. Spent på høre din vurdering.