onsdag, september 10, 2008

Retorikk på Vg3

Jeg har nevnt det, jeg nevner det og jeg kommer til å nevne det igjen (hmm - det var en gjentakelse av nesten I have a dream kvalitet) - Delicious er suveren for å generere oversikter over interessante nettsteder - som f.eks. de nettstedene som jeg har tagga med taggen "retorikk". Lista omfatter foreløpig 23 nettsteder - det jeg må passe på er om lista blir så omfattende at den blir uhåndterlig for elever - da må jeg putte på enda en tagg som filtrerer fram de mest aktuelle. Søker jeg fram hvilke ressurser andre medbrukere har tagga med retorikk, finner jeg 123 nettsteder.
Til mine mednorskvandrere vil jeg forøvrig gjerne gjøre oppmerksom på Cappelens forslag til jobbing med emnet, ikke overraskende bruker de Barack og Michele Obama for det de er verdt. Noe av problemet med talene er at mange er ganske lange (først 15 minutter med klapping og roping så....) , Halvor Nordhaug ved Menighetsfakultetet har skrevet en interessant analyse av en Barack-tale som er på hendige tre minutter, jeg har strevd litt for å finne den "live" uten å lykkes. Men Nordhaug har oversatt til norsk de viktigste setningene.
Elevene mine skal inspirert av ulike tekster/taler, lage seg sin egen lille fire-minutter der de skal ta et tema der de skal engasjere, inspirere og/eller overbevise. Jeg filmer forøvrig alle fremføringer med mitt lille Casio-kamera. Så skal de i påfølgende økt få tredve minutter til å beskrive de retoriske grepene de har brukt. Jeg ønsker altså at elevene skal koble egen tekst og den retoriske teorien de har jobbet med.
Så får vi se hvordan det går.

2 kommentarer:

Ingunn sa...

Jeg har sett på dine lenker allerede og lagret mange av dem - tusen takk! Det er alltids mulig å utnytte nettverksdelingen bedre i delicoius enn vi gjør nå, f.eks. ved at alle bruker samme tag, la oss si knyttet til et kunnskapsmål e.l. På den måten blir det lagt til rette for at vi alle lett finner det vi er ute etter.

Leif Harboe sa...

Når jeg skriver for NKS, tagger jeg forøvrig ressursene til hver modul med NKS1, NKS2 osv