tirsdag, september 30, 2008

Hva er best, mac eller windows?


I mac/apple-kretser snakker man om switchere, folk som har etter å ha vandret i dødens dal, endelig har sett lyset og gått over til mac, jeg er en av dem. Litt om det jeg synes er bra med mac.
a. styre datamonitor/skjerm sammen med videokanon.
Som lærer/kursholder som nesten hver time bruker videokanon , er det viktig å lett kontrollere skjerm og videokanon, med mac'en kan jeg lett bestemme om jeg skal ha det samme eller ulike skjermbilder, programmer på mac'en og videokanon. Lettere enn i windows mener jeg.
b. godt fremviserprogram når man skal vise DVD i klasserommet, fremviserprogrammet er intuitivt og enkelt. Med min bærbare packard bell var det stadig fikling med innstilling (bilde ut/inn, oppløsning) når jeg skulle vise ulike typer videomateriale.
c. fjernkontroll som følger med iMacen (kan eventuelt kjøpes separat for et par hundrelapper). En bør ikke kjøre presentasjoner og være låst til maskinen! Selv om ikke rekkevidden er så lang jeg skulle ønske (jeg kanf.eks. ikke stå helt bak i klassen), kan jeg likevel vandre rundt i rommet når jeg viser et eller annet. Fjernkontrollen kan også regulere lydvolumet hvis man viser film. (Noen kolleger har kjøpt noen store klumpete fjernkontroller/laserpekere til sine windowsmaskiner på Clas Ohlson for 5-600 kroner - funker sikkert det og)
d. intuitive, enkle verktøy for å finne filer og programmer. Stort sett klikker jeg ikke gjennom ørten kataloger og mapper for å finne det jeg leter etter, jeg bruker Spotlight eller Quicksilver for å filtrere fram jeg leter etter. (Her er det windowsalternativer som f.eks. programmet Launchy som kan installeres og sikkert gjøre en god jobb)
e. tilsvarende enkle måter å filtrere fram kontakter, mailer osv som gjør gjenfinning av informasjon enkelt. Jeg lengter forøvrig ikke tilbake til Outlook som jeg brukte mange år.
f. Jeg er nybegynner når det gjelder Keynote ("powerpoint") - men noe av det jeg raskt fant ut (og som jeg aldri fant ut i Powerpoint) var hvordan man på dataskjermen kjører notater og stikkord, det jeg skal si, mens man på videokanonen kjører "overskriftene". En vanlig feil er at folk kjører for mye tekst i lysbildet, flytt det heller over i "notatene", og bruk støtte ved notatvisning når du gjennomfører presentasjonen. Veldig greit i Keynote!
g. mobileMe, betalingstjenester som synkroniserer informasjon mellom macbook, iMac og iPhone - litt klatt i oppstarten i sommer, men nå funker synkroniseringen greit
h. backupsystemet Time Capsule/Time Machine - her må jeg ta litt forbehold, har akkurat nå kjøpt det, men det er en trådløs harddisk/ruter som tar automatisk backup og som sørger for at en hele tiden kan gjenopprette systemet. Time Capsule er foreløpig satt opp for å ta backup av iMacen og MacBooken, men jeg skal også sette den opp til å ta backup av konas Dell-maskin. Virker det som det skal, er det også et argument for å bruke produkter fra Cupertino/California.
i. @@@@@@ Små detaljer som at alfakrøll har en egen tast, og at man ikke behøver å trykke Alt-Gr+2 hver gang man skal skrive en mailadresse.
j. en digresjon, jeg hadde en HTC 710 - en ganske ok mobiltelefon, fin til mail, fin å ringe med, deilig uttrekkbart tastatur, men nettleseren - jeg hadde både Opera og Explorer fant jeg liksom aldri ut av (telefonen hadde en form for mobil windows) - jeg trykket i menyer og det var frem og tilbake og jeg fant verken utgang eller inngang, og jeg gav opp, i likhet med alle andre brukere som gir opp etter noen mislykkede forsøk. iPhonen - ja man betaler jo skjorta til Netcom - tut og kjør - opp og gå med en gang, et brukerorientert grensesnitt der man ikke behøver å ha en sterk indre motivasjon og interesse for innviklede femtrinns-raketter uten visuell støtte.

Det er muligens noe som er dårligere med mac, men det kommer jeg ikke på i farten.

7 kommentarer:

Guttorm Hveem sa...

Det tok litt tid å finna ut korleis ein kan visa forskjellige delar av presentasjonen på forskjellige skjermar i powerpoint. Trikset ligg under "Lag presentasjon". Der kan du og laga automatiske framvisingar om ein vil. Uansett, her er ei rettleiing eg har laga:
http://ans.hsh.no/ikthjelp/stord/Avansert%20presentasjonar%20i%20Microsoft%20Office%20PowerPoint%202003.pdf

Leif Harboe sa...

jo, men når du som meget kompetent bruker med stor innsikt i brukegrensesnitt sier at det "tok litt tid", vil det si at vanlige brukere aldri vil finne det ut. Etter en time med Keynote visste jeg hvordan jeg kunne styre kanon og dataskjerm. Det forteller sikkert noe om meg som sikkert burde funnet ut dette i Powerpoint, men jeg mener det forteller noe om et mer brukerorientert design/brukergrensesnittet ved apple-produktene.

Frode sa...

Et godt tips er å bruke mobilen som fjernkontroll. Ved hjelp av programmet Salling Clicker kan man kjapt sette opp mobilen som fjernkontroll. Kjekt å ha de notatene du nevnte på miobilskjermen. Den kan styre mange programmer - keynote, ppt, itunes, vlc osv
http://www.salling.com/clicker/mac/

Leif Harboe sa...

Frode: jeg fant ikke iPhone over støtta produkt (litt merkelig), men produktet så jo smart ut. Det må du vise meg ved nærmeste anledning.

Anonym sa...

Interessant post, Leif. Jeg strever fortsatt i Windowsverdenen, men har bestemt meg for å "se lyset" når jeg bytter maskin neste gang. Mange grunner til det, og de ble ikke færre etter å ha lest det du skrev her :-)

Anonym sa...

Interessant å lese hva du skriver. Men for meg som er gammel Mac-bruker, så oppleves diskusjonen om Mac og Windows som gammel og slitsom.
Det viktigste spørsmålet er om folk gidder å sette seg inn i det verktøyet de har.

Det sagt så er jeg enig i alt du skriver med ett unntak rundt MobileMe. Det funker glimrende til alt unntatt iDisk. Der har jeg nå begynt å teste ut Dropbox, og det ser ut til å fungere utmerket så lenge som du har tilgang til et nett. Det er et glimrende alternativ til å bruke docs.google.com hvis du ønsker å ha tilgang til filene dine uansett hvilken maskin du sitter på.

Leif Harboe sa...

Til Geir: enig i at innstillingen folk må ha, er å utnytte det utstyret som til en hver tid er tilgjengelig, og at en ser de mulighetene det gir, enten det er win, linux eller mac. Problemet jeg ser hos en del kolleger, er ikke hva de ikke har, men at de ikke bruker det de har. Her handler det om innstilling, men det handler og om mentale modeller, om f eks. hvordan undervisning kan organiseres. Så overskriften min var vel ironisk ment.
Takk for tipset om dropbox, det må jeg se nærmere på.