mandag, mars 17, 2008

Asus Eee - første inntrykk

DigitalImpuls i Oslo har fått noen eksemplarer av den ultrabærbare linux-pc'en Asus Eee til Norge, og ettersom det har vært ganske usikkert om og når den norske versjonen kommer, slo jeg til da jeg var i Oslo nå i påsken.
Dette er en ganske fascinerende liten sak, liten på alle måter, den veier i underkant av en kilo (inkludert batteri og strømforsyning), skjermen er på bare 7 tommer. Den kommer ferdig satt opp med ikoner for ulike typer webapplikasjoner som Google Dokumenter, Wikipedia, Gmail, Skype osv. OpenOffice osv er også lagt inn.
Den starter opp lynkjapt, skjermen er lyssterk, og hele maskinen gir et solid preg. DigitalImpuls tok 3500 kroner for maskinen, i tillegg kjøpte jeg ekstra lagringsplass (SD-minne) for ca 600 kroner. Så prismessig konkurrerer denne med de billigste bærbare maskinene. Det er selvfølgelig interessant med ultrabærbare maskiner i denne prisklassen, MacBook Air, som selvfølgelig ikke kan sammenliknes med en Asus Eee i funksjonalitet og prosessorkraft, veier 1,4 kilo og koster fra 14000 kroner og oppover. Problemet tror jeg, med de billigste maskinene som elevene våre i stor grad har gått til innkjøp av, er at de ikke er bygget solid nok til å holde tre skoleår. Det er påfallende hvor mange elever som til en hver tid har maskinene til reparasjon. Det er også påfallende hvor mange elever som til enhver tid ikke har med seg maskinen sin. Her er det en sammenheng mellom at maskinene utgjør en betydelig vekt (pluss minus tre kilo), sekken må alltid passes på, og det er dessverre mange elever som opplever at maskinene blir tatt forholdsmessig lite i bruk.
Denne maskinen har en Linux-variant som operativsystem, for meg som av ulike grunner har brukt Windows siden slutten av 80-tallet, er det påfallende hvor "usynlig" operativsystemet virker. Det kommer jeg sikkert tilbake til seinere. Noe annet jeg også kommer tilbake til er hvordan det er å lese og skrive på en 7'' skjerm.
---
The Most Hated Company In the PC Industry
by Mike Elgan


Who in the hell is Asustek, and why does Microsoft hate them more than any other company in the industry? Why does Apple, Dell and Palm Computing hate them?

And why does Intel love them?

Taiwan's Asustek -- better known as ASUS -- is one of the most interesting, innovative and fastest-growing companies in technology.

At its core, Asustek makes motherboards -- more than any other company. Asustek motherboards are the heart of Sony's PlayStation 2 consoles, Apple MacBooks, Alienware PCs, and some HP computers.

But that's not why they're hated. The source of ire is a tiny laptop called the ASUS Eee PC. This open, flexible, relatively powerful, and very small laptop is notable for one feature above all: Its price. The Eee PC can be had for as little as $299....


Continue here

4 kommentarer:

Arne Olav sa...

... og du har sjølvsagt blogga dette frå Asus|en? :-)

Leif Harboe sa...

la me si det slik, denne kommentaren er skrevet paa asus'en.

Unknown sa...

Hei Leif!

En hyggelig start etter påsken: På pultin min idag lå en liten eske, med en hvit, lekker Eee. Mine førsteinntrykk er sammenfallende med dine. Mange fine programmer, alt jeg har prøvd virker, viser NRKs TV-sendinger helt supert. Skal bli spennede å se hva andre synes, ikke minst elevene.

Olavh sa...

På Bett08 var det mye fokus på mobiltelefoner som verktøy og grensesnitt for engelske elevers digitale verden i skolen. En slik sak kan være veien å gå her på berget og. Lurer på om det er attraktivt nok for elevene...