mandag, august 11, 2008

Youtube fra et sosialantroplogisk perspektiv

Til å være en youtube-video, er den ganske lang, over 50 minutter, men det er en meget innsiktsfull og faktabasert youtubevideo om youtube. Anbefales for norsk- og medielærere, jeg kommer også til å bruke den i undervisningen med mine elever. (Takk til Tom Erik ved Høgskolen i Bodø som gjorde meg oppmerksom på den).
...

Ellers har jeg hatt en interessant mailutveksling med en norsk forfatter og etterhvert forlaget hans om bruk av bilder på Wikipedia. Jeg tok et bilde av forfatteren i forbindelse med et skolebesøk, og la det ut på Wikipedia, et bilde han etter et halvt år ba meg om å fjerne. Men etter litt oppklaring var vi begge enige om at det var viktig at det lå bilder ute av personer i offentligheten, som elever kunne bruke på sine blogger osv.
Idag fikk jeg mail fra forlaget med et bildevedlegg, og en hyggelig forespørsel om jeg kunne ta vekk bildet som lå der, og erstatte det med deres bilde (sikkert et finere bilde - jeg har ikke åpnet vedlegget). Jeg ville ikke være ufin, og spurte ikke hvorfor ikke de ikke tok vekk mitt bilde og satte inn det nye på Wikipedia selv, men spurte om navnet på fotografen og om bildet var "creative commons". Jeg fikk så en opplyst hva fotografen het, men og et spørsmål om hva creative commons var for noe. Jeg kan uansett ikke laste opp et bilde før det rettighetsmessige er klarert.
Tidligere idag fikk jeg en lang mail fra Utdanninga som skal passe på at jeg ikke blir utnytta, der de advarte mot og frarådet bidrag inn i NDLA, det gjaldt både "lag 1" og "lag 2". Er det dem jeg betaler 6000 kroner i året til i kontigent?

2 kommentarer:

Jon Hoem sa...

En kan virkelig lure på hvilken planet Utdanningsforbundet holder til på. Jeg er mer en nysgjerrig på å vite hvordan de begunnet rådet.

Arne Olav sa...

Kan du blogge dette brevet?