lørdag, august 16, 2008

Spyware og malware, denne gang "XP Antivirus 2008"

Datteren i huset som har overtatt min bærbare pckard bell (som har tjent meg trofast i 2 år), meldte at at hun hadde fått virusproblem. Det viste seg at det var et ganske irriterende og agressivt malware-program med det tillitsvekkende navnet XP antivirus 2008. Det poppet opp med vinduer i hytt og pine, og programmet med navnet XP Antivirus 2008 (som ingen av oss kan huske at vi har installert), meldte om at det var 700 ulike virus på maskinen, men at ved å overføre et pengebeløp, ville det ordne opp. Minnet igrunn om en gisselsituasjon.
Vi vet ikke hvordan det har kommet på maskinen, men det er stort sett bare å klikke på feil lenke - så er moroa igang. Ungdommen bedyret at hun kun hadde vært inne på MSN, Facebook og Youtube, og ikke brukt Limewire eller liknende.
Gudskjelov så finner man hjelp på nettet. Første råd var å laste ned SpyHunter som fant mye dritt, men når jeg skulle be om fjerning, måtte jeg kjøpe en fullversjon til 350 kroner, så fant jeg en brukererfaring som anbefalte malwarebytes.org - og det ser ut til at det enkelt og greit (og gratis) har fjerna skitten. Men det var skrittet før vi formatterte hele maskinen. Men nå ser det ut som Malwarebytes altså ordna greit opp. Jeg vil anta at mange brukere ville gitt opp lenge før meg, og betalt til piratene i håp om å bli kvitt problemene.
I liknende situasjoner er min erfaring at jeg på nettet finner folk som har hatt de samme situasjonene, og som på diskusjonsforum og nettsider, har giddet å dele erfaringer. Jeg har fått hjelp - gang på gang - av disse web-englene.

7 kommentarer:

Ingunn sa...

Det ser ut til at jeg har fått samme skitten på hjemme-pcen. Skal prøve med det antivirus-programmet jeg har først, men hvis ikke det går tar jeg kraftigere lut i bruk jeg også. Utrolig irriterende!

Leif Harboe sa...

Det ser ut som om malwarebytes tok knekken på det - både hos kone og datter. Jeg lever i en lykkelig mac-verden - nesten fri for den slags bekymringer

Ingunn sa...

spør henne om hun lastet ned msn før det skjedde. Det ser ut som jeg har fått med meg dritten derfra. Jeg vil også ha en mac :)

Leif Harboe sa...

ja - jeg vil tro det kan ha med msn å gjøre

Ingunn sa...

Nå er det borte - takk for informasjonen om dette her på bloggen! Jeg hadde ikke fått det til så enkelt uten.

Ingunn sa...

Må nesten fortelle at jeg imponerte en av gutta i Vg3 i dag med å vise ham hvordan han kunne kvitte seg med det samme viruset som jeg fikk hjelp til å ta livet av her i går ;)

Anonym sa...

Takk for tips, Leif. Jeg har ikke hatt noe problem med virus, men dukker det opp, vet jeg nå et alternativ for å løse "krisen" :-)