lørdag, desember 09, 2006

Litteraturanalysen som tar knekken på lesegleden

En del elever holdt miniforedrag om bøker de hadde lest sist uke, den som gjorde mest inntrykk på meg var eleven som gledesstrålende og stolt, fortalte at dette var første gang han hadde klart å komme seg gjennom en hel bok.
Ellers tror jeg kanskje at en heller bør jobbe med andre sjangre som f. eks. noveller. Det irriterende er at forlagene ikke har skjønt at det vi lærere ønsker, er feite litteraturantologier med gode lange tekster. Hva søren er vitsen med 2 sider fra Falkbergets "Nattens brød"? eller noveller der hovedkriteriet er at de er på maks 3 sider? Forlag, skjerp dere ellers så tar vi rotta på dere, vi trenger ikke bøker med side opp og side ned med teoristoff på glansa papir (stadig vekk mer og mer elegant pakka inn i fancy grafikk), teoristoffet har vi alt på nettet, eksempelvis hos Jon Møller. Det er virkelig min mann.

Ellers har jeg lagt lenke til lærerbloggen til Jan-Arve Overland i lenkesamlinga til høyre, han er opptatt av mye av det samme som meg. Han bruker deli.cio.us, og der fant jeg Hacking Knowledge: 77 Ways to Learn Faster, Deeper, and Better

3 kommentarer:

Arne Olav sa...

Er samd med deg i at sidene til Jon Møller er ein god ressurs. Problemet er at dei er skjemt av dårleg språk (ei rekkje skrivefeil, løgne setningar).Utan at språket kan rettast (til dømes i eit wiki-format)blir dette eit problem.

Leif Harboe sa...

Ja, jeg tror nok at det er et generelt problem uten at jeg har lagt spesielt merke til det hos Jon Møller, at det mangler en form for "språkvask" hos mange som skriver og legger ut, uten noen form for mellomledd som kunne oppdaget skrivefeil. Det er en opplagt ulempe og fordel at man raskt og ubråkratisk kan produsere og publisere.
Samtidig er det interessant å huske på kritikken fra Egil Børre Johnsen som mener at lærebøkene til de grader er vasket og rensa for mulig vanskelige formuleringer, så det er ikke bare bare med språkkonsulentene heller.

Arne Olav sa...

Ja, heilt sant. Det er muleg eg har ein hangup, men eg held no likevel på wiki-formatet i slike samanhengar.