mandag, januar 12, 2009

Bruk av kommentarspor i undervisningen

Mange filmer har kommentarspor der skuespillere, regissør og andre kommenterer filmen. Kvaliteten på disse er litt varierende, men eksempelvis synes jeg kommentarsporet til Veiviseren er bra. Jobber dere med flg. læreplanmål
  • analysere og vurdere ulike sjangere i tekster hentet fra TV, film og Internett
  • .......
  • vurdere bruk av estetiske virkemidler i ulike medier
så får man her mye gratis. Det vil selvsagt være en fordel å ta utgangspunkt i en film de fleste har sett. Det må jo også være en fin hjemmelekse at de ser en film med kommentarspor. Mange ungdommer ser veldig mye film, men har de et språk til å snakke om film?
Er det filmer med spesielt gode kommentarspor dere vil anbefale? Jeg ble forøvrig klar over at Jon Hoem har laget en ressurs om filmanalyse for NDLA, av en eller annen grunn har de ikke rukket å lenke opp denne ressursen i "kapitteloversikten" ennå, men jeg vil bruke den sammen med andre ressurser. Ymse filmressurser vil du finne i min delicious.
Grunnleggende for adapsjon er begrepene historie og diskurs, og spesielt for filmens diskurs er bruken av lyd, her fant jeg en lengre artikkel av Siss Vik som kan være nyttig for oss som ikke har bakgrunn innen musikkteori.

4 kommentarer:

Ingunn sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Ingunn sa...

Takk for tipset! Dette kommer godt med.

Anonym sa...

Mulig at dette er gammelt nytt, men Peter Jacksons Diaries fra produksjonen av King Kong inneholder noen virkelige juveler. Mye tull og visvas, men med noen meget gode små reportasjer arbeidet med produksjonen.

På cdon.no: http://cdon.no/film/peter_jackson%27s_diaries_of_king_kong_-_c.e_(2_disc)-532248

hilde melby sa...

Det er et viktig spørsmål du stiller om hvorvidt de har et språk for å snakke om film. Min erfaring er at så ikke er tilfellet. Eller det vil si: De har et språk for å snakke om film, men det er ikke det språket de får uttelling for i norskfaget...