lørdag, august 29, 2009

Markin v 4


Da er jeg endelig igang med ny versjon av Markin. På grunn av travel vår orka jeg ikke å sette meg inn i ny versjon, men nå passer det godt. NKS-elevene mine har våknet til liv, og jeg har også allerede fått inn to bunker med sidemålstekster (uformell vurdering, ikke karakter) som jeg bruker for å sette meg inn i programmet.
Jeg betalte 13 pund for oppgradering fra v. 3 til 4. Førsteinntrykket er et dette er en kvalitativt stor forbedring. Programmet gjør det samme, legger til rette for ryddige, systematiske, omfattende tilbakemeldinger der eleven i v. 4 får dette presentert på en mye mer oversiktelig måte enn tidligere. Man kan også poenggi svakhet og styrke på ulike områder i teksten, noe som kanskje kan være en måte å tydeliggjøre det de må jobbe med, f.eks. for nynorsken som alle mine idrettselever har som sidemål. Jeg bruker ellers mye Korrekturavdelingen.no og Språkrådets sider når jeg legger inn lenker. Det ser også ut til at den nye versjonen takler fotnoter.
Såvidt jeg har forstått har "useful text" nå blitt hetende "snippets", og det det går ut på er å systematisere mer omfattende skriveråd i en elektronisk struktur som gjør at en lett kan hente ut, passende tekst der det måtte passe. Jeg er litt usikker på om dette er noe jeg vil finne nyttig, kanskje!
Jeg har lett etter alternativer til Markin, men har ikke funnet det. Skulle gjerne hatt et mac-program, dette bør det jo være et stort marked for! Jeg vil oppfordre Rogaland fylkeskommune til å legge det inn som standard programvare for lærere.
Inger Hilde på St. Svithun vgs i Stavanger har vært betatester, og vil muligens legge ut en liten screencast om Markin en av dagene. Det var forøvrig Arne Olav Nygard som gjorde oss i Rogaland oppmerksomme på programmet.

8 kommentarer:

Ola-Matti sa...

Hei!

Jeg regner med at det går bra å legge inn tekst fra f.eks open office som vi bruker på skolen.

Jeg har tenkt å prøve Markin dette skoleåret.

Du er som vanlig til inspirasjon. Takk for det!

Leif Harboe sa...

Takk for hilsen! Ja - det går fint med OpenOffice. Filen som eleven får kan leses i hvilken som helst nettleser-

Marita sa...

Jeg synes jo også det å få det ut som klikkbart html-dokument må være kjekt for elevene. Det gjør det jo veldig systematisk og enkelt å klikke seg til linker osv.

Leif Harboe sa...

Enig i det Marita, filen som elev får nå er mye mer oversiktelig, og vil forhåpentligvis øke sjansen for at eleven vil gripe fatt i våre tilbakemeldinger.

Ola-Matti sa...

Nå har jeg lasta ned gratisutgaven og sett gjennom opplæringsvideoene.

Ikke dårlig til å være mann.

Jeg har fortrinnsvis tenkt å bruke dette til nynorsk.

Veiledningen blir iallfall veldig konkret, og med statistikkverktøyet kan man jo følge utviklingen. Underveisvurdering er vel ingen sak..

Inger Hilde sa...

Nå har jeg fått rotet meg til å lage to enkle videoer om Markin. Får ikke til å legge lenker i kommentarfeltet, men har lagt dem ut i bloggen min.

Johanne sa...

Og nå er jeg overbevist om at jeg må gi dette verktøyet en sjanse. Det ser virkelig smart ut! Tusen takk for tips.

Leif Harboe sa...

Til Johanne, ja - dette er virkelig smart. Jeg hadde akkurat en gjennomgang og forklaring for elevene mine. De får en veldig god oversikt, men en må bruke litt tid på utvikle "knapper" - dvs. gode og konstruktive forklaringer en gjenbruker