søndag, februar 15, 2009

Det er kjekt å veilede, og litt om lærerutdanningen, og litt om andre prosjekterVi ble enige om å gi elevene i Vg3 to uker til sitt fordypningsemne i norsk der de stort sett kunne sitte hvor de ville, og at jeg skulle være stasjonert på arbeidsrommet, og at jeg skulle kommentere bloggene deres, og eventuelt svare på meldinger. Jeg må da innrømme at jeg hadde regnet med ganske rolige dager, men det ble ikke helt sånn. Det ble ganske mange turer opp i klasserommet eller bort på studieverkstedet, samtidig som jeg kommenterte bloggene fortløpende. Det er jo nå mens de jobber - de gjerne vil ha veiledning og gode råd. Jeg liker kombinasjonen av skriftlig og muntlig veiledning. Og ofte ender samtalen med enkeltelever med at jeg forteller dem at jeg vil utdype det vi har snakket om i skriftlig form.
På tirsdag kjører vi igang, og jeg er like spent som dem på resultatet og hvilke utfordringer jeg får når jeg skal begrunne karakter. Lars Tore, avdelingslederen min, har tilsagt sitt nærvær på første runde. Det synes jeg er flott.
Jeg lurer på hva slags type oppgaver deres elever har valgt/jobber med. Ettersom jeg har NKS-elever "på si", melder de til meg om mye forskjellig. "Eksamenskontoret i fylket har sagt: du må velge 3-5 bøker, de må være norske osv". Slik vi leser læreplanen, er det ikke noe mengde-krav, men det er krav om fordypning (!). Vi leser heller ikke at det er krav om at bøker eventuelt filmer må være norske.
---
På lørdag holdt jeg forøvrig kurs for lærere/studenter som tar "pedagogisk bruk av IKT". Jeg blir alltid litt forbløffet over at verktøy som Delicious og Google Dokumenter virker å være nesten ukjent for studenter som alt har gjennomført store deler av sin pedagogiske utdanning. Det virker som om lærerhøgskolene ikke har klart å integrere disse verktøyene i sin virksomhet for å snakke veldig generelt (sikkert mange hederlige unntak). Men studentene kastet seg uansett over både Dipity og GoAnimate, de lasta ned og installerte Delicious-knapper så det var en fryd, og jeg er spent på deres erfaringer med disse verktøyene i månedene som kommer. Det er gøy å være evangelist!
----
Ellers går dagene til i ledige stunder å lese litt spansk, jeg har lagt inn både spanjoler og latinamerikanere i min twitter, jeg følger RSS-feeden til noen spanske aviser, og to kvelder i uka benker jeg meg skjelvende foran skjermen for å delta i nettforelesningene i latinamerikansk historie ved Universitetet i Bergen, der skal det nemlig - chattes - muy rapido. Ikke har man tid å slå opp heller. Men dette er ikke nok, derfor Madrid neste uke, Cadíz i april, Alicante i juli/aug. og i okt./nov. må det også reises til et spansktalende område, delvis for å skrive, delvis for å hablar español (forøvrig finansiert av prosjektmidler fra Faglitterær forfatter- og oversetterforening, ¡Gracías a Kopinor!)
Smakebit fra spanskchatten:
Leif_C dice: - Esperlo
Håkon dice: - importantes elementos durante la colonia, sobre todo
Håkon dice: - y la economía y la política ultimamente?
Håkon dice: - ú
Maren_In dice: - no tan bueno.. verdad?
Line_Kj dice: - turbulente con mucha corrupcion
Håkon dice: - bueno, hay diferencias entre países..
Håkon dice: - y en países
Håkon dice: - eso sí, line
Line_Kj dice: - el pueblo muchas veces no tiene confianza en el gobierno

Føler meg som den dumme eleven med narrehatt bakerst i klassen som trekkes fram til tavla for å svare på noe han ikke har skjønt.
Ok, men så forsøkte jeg å si noe spansk jeg og:
Håkon dice: - ú
Maren_In dice: - no tan bueno.. verdad?
Line_Kj dice: - turbulente con mucha corrupcion
Håkon dice: - bueno, hay diferencias entre países..
Håkon dice: - y en países
Håkon dice: - eso sí, line
Line_Kj dice: - el pueblo muchas veces no tiene confianza en el gobierno
Håkon dice: - verdad que no en muchos países
Line_Kj dice: - historia de dictaduras militares
Håkon dice: - eso también se ha visto bastante
Maren_In dice: - y muchisima gente pobre, y muy pocos que son muy ricos..
Line_Kj dice: - los ultimos años el lado izuquierda gana mas espacio en algunos paises
Håkon dice: - eso es un rasgo muy llamativo, sí maren
Håkon dice: - hay una tendencia fuerte de aquello, verdad
Håkon dice: - de la izquierda
Leif_C dice: - Como Venezuela y Bolivia, Line?
Line_Kj dice: - si con morales y chavez
Håkon dice: - ´muy bien!
Håkon dice: - hay otros ejemplos?
Leif_C dice: - Ejemplos de fuerza izquierda? Cuba naturalmente
Håkon dice: - absolutamente [smiley: smile]

1 kommentar:

Tester-Alt sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.