mandag, desember 08, 2008

Jobbing med bilder

Elevene mine i påbygg jobber akkurat nå med billedanalyse, litt fordi de neste mandag får stiloppgaver der de kan velge nettopp billedanalyse. Her er jeg ikke på hjemmebane, og det er også påfallende hvor lite lærebøkene har om visuell kommunikasjon. Jeg har googlet litt, og noen av ressursene jeg har funnet, er tagget og lagret i Delicious. Så har jeg begynt på et google-dokument, hvis du vil være med og forbedre dokumentet, send meg en mail (leif. harboe@gmail.com).
Elevene skal sette seg inn i litt teori, for så å kommentere ulike typer bilder:
Imorgen skal vi ut og ta bilder som skal legges på bloggene. Jeg må pønske ut en liten konkurranse, vil anta at de skal ta julemotiv i en eller annen form. Så skal de kommentere hverandres bilder med utgangspunkt i litt billedteori. For dem som ikke har Photoshop (Elements) eller ambisjoner om å lære Gimp, tipser jeg dem om redigeringsverktøyet Picasa som gir dem som aldri har redigert en liten kickstart.
Ellers er det slik med analyseaktiviteter at det lett blir en skematisk øvelse. Jeg håper vi skal få til refleksjon rundt hvordan vi bruker bilder, hvordan vi omgis av bilder, og gjerne - refleksjon rundt billedbruk i Facebook.
... Siden jeg er inn på billedbruk, kan det jo være fristende å lime inn resultatet av helgens forsøk med Photomatix/HDR: Rosseland

8 kommentarer:

Kirsti sa...

Jeg har vært lærer på MK, så dette er vel mitt felt, men jeg er litt opptatt med en PPU-oppgave som skal inn på fredag, så jeg har dessverre ikke tid til å hjelpe deg med Google-dokumentet akkurat nå.

Men jeg tenkte kanskje du kunne være interessert i et bok-tips? Den beste boka jeg har funnet på norsk om bilder er Borgersen & Ellingssen: Bildeanalyse, didaktikk og metode ISBN 82-02-13571-0 Cappelen/Landslaget for norskundervisning. Har brukt den siden den kom ut på 90-tallet (som student den gang) og bruker den fortsatt som referanselitteratur når jeg underviser.

Lykke til!

Leif Harboe sa...

Takk for boktips, ber bibliotekaren kjøpe den inn hvis den fortsatt er å få tak i.

Anonym sa...

Nyttig lenke i så måte kan være:
http://www2.hivolda.no/amf/Medievitskap/Forelesing/Bildeanalyse%20og%20bildesprakI%20-h02-filer/frame.htm

Ellers anbefaler jeg Mediedesign 3.0 fra Gan Forlag. Litt mere omfattende enn det du i utgangspunktet ønsker her og nå kanskje, men den er et meget godt oppslagsverk.

Leif Harboe sa...

Til Tove: enig i at presentasjonen som du viser til et interessant, men ganske kjipt med presentasjoner som krever explorer (som jeg ikke har på mine mac'er, men elevene er alt gjort oppmerksomme på den! Takk for godt boktips - sender også den videre til bibliotekaren som har varslet om at hun har penger hun skal bruke før jul.

Jon Hoem sa...

Jeg tar sjansen på å legge en peker til fagtekstene i studiet i Digital fotografering ved HiB. Handler ikke mye om bildeanalyse, noe jeg nok burde gjøre noe med, men kanskje et og annet som er interessant likevel.

jeanette tranberg sa...

Ah - herlig bilde c",)

June sa...

Fantastisk flott bilde:-)

Leif Harboe sa...

Til J og J: tusen takk!