torsdag, desember 08, 2016

La Word gjøre jobben (eller litt av den!)


En flink kollega på jobben tipsa meg om at autokorrekturen i Word, faktisk kan hjelpe oss med tanke på de nynorskordene vi alltid eller ofte glemmer å skrive rett. Det irriterte meg litt at jeg ikke hadde kommet på det selv, men bedre seint enn aldri.
Viktig - først må du velge nynorsk som språk.Du må så velge autokorrektur, og da får du forhåpentligvis opp et vindu som ser omtrent slik ut.
Så skriver du inn de orda du gjerne skriver feil. Mange skriver "skrev" og ikke "skreiv" når de forsøker å skrive nynorsk

En annen gjenganger er "vært". På nynorsk skriver vi "vore"

 Husker du alltid at vi skriver "Noreg"?
Legg inn alt det du ser du ofte gjør feil på. Husk å legg til de nye rettingene


Dette vil ikke hindre at du skriver feil, men du kan få vekk en del av "gjengangerne". Jobb systematisk  med de skriftlige tilbakemeldingene du får.
(Takk til Anstein!)
MEN, som dere ser av kommentaren til Arne Reidar Hæåk. Word ser ut til å blande autokorrektur på bokmål og nynorsk. Skriver du på bokmål, må du skru av autokorrekturen.  Der hvor det står fortløpende endringer, tar du vekk avkryssinga.
Finner jeg ut av noe enda smartere - så skal jeg oppdatere innlegget.

3 kommentarer:

Arne Reidar Hæåk sa...

Jeg stilte inn ordlista på nynorsk og la inn et par ord i aotokorrekturordlista. Det viste seg at da jeg gikk tilbake til bokmål, fortsatte Word å rette disse ordene fra bokmål til nynorsk.

Leif Harboe sa...

hmmm, ikke bra - jeg må sjekke dette opp. Kanskje man må skru av og på autokorrekturen - det er jo litt tungvint! Takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette, Arne Reidar.

Arne Reidar Hæåk sa...

Et alternativ er jo å la elevene søke i dokumentet sitt på grunnlag av ei liste med vanlige feil. Det tar selvsagt litt mer tid, men kanskje blir elevene oppmerksomme på noen av de vanligste feilene. Det er jo lov å håpe.