onsdag, januar 02, 2013

Bully - en viktig tekst

Det er noe mosegrodd og musealt over norskpensumet på Vg2, og det gjør det ikke lettere hvis det er ikledd "original" språkdrakt. Nå mener ikke jeg at en ikke skal kjempe seg inn i vanskelige tekster, men det er takknemlig med tekster som tar om emner som også en 17-åring kan kjenne seg igjen i, eksempelvis novellen Stockholm av Bjarte Breiteig.
 I går så jeg den amerikanske dokumentaren Bully, som handler om - nettopp bullying eller mobbing. Det var en sterk dokumentar som gikk tett inn på livene til noen amerikanske ungdommer. Den har gått på svensk tv, og anbefales. Den var hjerteskjærende!
Så tipser jeg også om artiklene om mobbing som har stått i Stavanger Aftenblad (på denne Delicious-sida som jeg lenket til finner du lenker til noen andre tekster også). Ikke minst er  teksten om Inge Anda som stod i Stavanger Aftenblad  tankevekkende.  Jeg har ellers gjerne brukt teksten Liket av Tor Jonsson (pdf).
Jeg bruker gjerne litt tid på å snakke om dokumentarfilmsjangeren og kobler det hele på læreplanmålet: (Elev skal kunne:)
  • analysere tekster i ulike sjangere for å kunne ta stilling til spørsmål tekstene tar opp og verdier de representerer

Ingen kommentarer: