søndag, juni 30, 2013

Unplug eller detox?

Lønstrup
Denne sommeren leide vi hus i Lønstrup i Danmark -  med Internett, m.a.o. ikke det rette stedet for verken detox eller være unplugged. Familien hadde med seg smarttelefoner, nettbrett og macer så det holdt. Dessuten, nå har EU presset gjennom forholdsvis lave mobilpriser, m.a.o. ingen grunn til å la være å sjekke Facebook og  Instagram i tide og utide, selv i det blide Danmark med eller uten wifi. Min operatør, Onecall, har nå forholdsvis rimelige surfepriser når man er i Norden.
OneCall (juni 2013)
Så blir det kanskje til at man sitter og surrer på nettet i stedet for å lese de tjukke romanene man som norsklærer har satt på vent i et travelt arbeidsår. Nå leser jeg fortsatt tjukke romaner, men de ligger fortrinnsvis på min Kindle. Kindlen er en basic versjon jeg kjøpte i USA i fjor for 90 dollar. Den egner seg til én ting - lesing. Så selv om jeg har de samme bøkene på iPaden - vet jeg at hvis formålet er å lese - så er Kindlen deilig distraksjonsfri.

I disse ferietider skrives det ganske mye om behovet for å gå offline - noen bruker uttrykket å være "unplugged" og  de snakker til og med om en type "detox",  noe man gjerne forbinder med brutal avvenning fra alkohol eller narkotika. Les for eksempel Fast Companys "detox-guide", eller om Adam Brault, en tidlig Twitter-adopter, som blogger om sin Twitterpause.
Nye dilemmaer, nye utfordringer, nye muligheter! Nok en gang til Fast Company - de har bedt ulike personligheter beskrive hvordan de starter sin arbeidsdag, personer som blant annet får en overveldende mengde mail.  Man kan avvise rådene med å si at dette er typisk "selvhjelpstoff", men jeg tror det er uhyre viktig at vi og også elevene vi skal veilede, har en løpende dialog om hvordan håndtere nettet  som suger oss til seg med sine tabloide trivialiteter, og der vi glemmer hva det var vi egentlig skulle, måtte og burde bruke tid på.
Nok en gang, til noe som ut i fra tittelen kan virke som en type selvhjelpslitteratur: Charles Duhigg: The Power of Habit: Why we do what we do, and how to change. Den er interessant fordi den omhandler personer som med ulike forutsetninger og bakgrunner, har lært å takle utfordringer, og utfordringene er langt på vei overførbare til oss som strever med å få gjort det vi burde gjøre.
Som jeg gjerne sier, en grunnleggende digital ferdighet, er å velge digitale verktøy når de er hensiktsmessige, og også at man har den nødvendige dømmekraften og viljen til å skru av, to  get unplugged når det er smart. Men dårlige nettvaner  har ofte rukket å forankre seg dypt i handlingsmønsteret vårt.  Kanskje vi trenger en detox først?
Jeg har sikkert nevnt det før - Doug Belshaw er en som ukentlig inspirerer meg gjennom sitt nyhetsbrev. Her kan du abonnere på det.

Ingen kommentarer: