torsdag, mars 21, 2013

Time Machine og Moom

Selv om vi lagrer i skyen og bruker Evernote, Spotify, Flickr og Google dokumenter, er min virkelighet at jeg fortsatt har ganske mye på harddisken,  ikke minst bilder. Bildene som jeg tar med mitt Canon 5D III genererer store datamengder, og jeg ripper både film. lydbøker og musikk og legger på harddisken.
Så fikk jeg melding fra Apple om at de ville skifte harddisken pga feil i en produksjonsserie og da benyttet jeg sjansen til å gå fra en til tre terabyte.
Så selv om disken ikke viste svakhetstegn eller gav fra seg ulyder, så fikk jeg Tellit - Applespesialist i Stavanger, til å skifte disken. Inkludert arbeid så kostet dette 1550 kroner. I tillegg har jeg en terabyte disk som foreløpig ligger som reserve.
Utfordringen når man skifter harddisk er alt som er installert. Her må jeg skryte av  Time Machine - Apples backupsystem. Man kobler til en ekstern harddisk - de koster nå 7-800 for 3 terabyte. Så tar Time Machine backup av rubbel og bit uten at man behøver å tenke på det. Så får man skikkelig kræsj på maskinen, skal Time Machine enkelt gjenopprette disken din. Jeg hadde ca 900 gigabyte liggende, og man installerer speilbildet av det gamle innholdet ved å trykke Cmd+R når man starter opp maskinen (i alle fall hvis man har Mountain Lion) . Det tok 8 timer å installere alt, det eneste som jeg behøvde å taste inn var lisensnøkkelen til Office.
En annen liten sak som jeg har skrytt av før, som gjør livet mitt lettere som databruker er Moom. Jeg jobber på to 27" - Det er ganske brede skjermer, og noen ganger ønsker jeg å se mer enn to programmer eller dokumenter om gangen. Moom hjelper deg  hvis man f.eks. vil ha to ulike worddokumenter oppe på den ene skjermen. Så i stedet for å selv flytte og tilpasse hvor stor plass de ulike vinduene skal ta. Klikker jeg først på den grønne plussknappen, så bestemmer jeg om vinduet skal ta hele eller halve skjermen, til venstre eller til høyre, oppe eller nede. Dette er slike smarte småting som gjør livet foran skjermen lettere. Det finnes sikkert noe tilsvarende for Windows og.

Ingen kommentarer: