fredag, juni 29, 2012

Evernote - kapittelutkast

Da forsøker jeg å kombinere sommerjobb med ferie og reising.  Jeg skal ferdigstille et manus, og det går fint når man er mobil kunnskapsarbeider med de beste digitale verktøyene. Prosjektet mitt retter seg mot elever i ungdomsskolen og videregående skole. Arbeidstittel: Grunnleggende digitale ferdigheter for elever.
Utfordringen blir å gi det en form som gir noe til alle.
Jeg legger her ut førsteutkast til et kapittel om Evernote. Jeg har endelig fått meg en Windows-maskin med Windows 7 og OneNote, så det blir også noe omtale av dette verktøyet også som i funksjonalitet  begynner å nærme seg Evernote.  I utgangspunktet innbiller jeg meg at Evernote er mest interessant, men kanskje jeg har litt fordommer?
Tekstene  skal selvfølgelig behørig illustreres, jeg skal lage arbeidsoppgaver, forenklede sammendrag osv.
Det er mulig at den ferdige teksten kan brukes som en slags grunnbok i valgfaget Produksjon av informasjon for ungdomsskolen. Kanskje.
Forlaget som utgir er Info Vest, et lokalt forlag som har spesialisert seg på læremateriell og faglitteratur for skole og barnehage.


Hva er Evernote?
Evernote er en smart tjeneste som du vil ha stor glede av hvis du begynner å bruke det. I Evernote kan du opprette mapper, f.eks. en mappe for hvert fag. Evernote kaller forøvrig mappene for notatbøker (notebooks).  I tillegg til at du selv produserer tekst, eksempelvis notater fra timer, kan du også ved et tastetrykk lagre en nettside inn i notatboka di. 
Når vi lagrer informasjon, vil en del av denne fortsatt foreligge på papir f.eks. i form av kopier som læreren deler ut. Be læreren om å å få dette materiellet også i digital form slik at du kan legge det inn i Evernote. Alt vi har liggende der er søkbart, og det spiller ingen rolle om vi har 100 eller 1000 sider. Vanlige dokumenter tar nesten ikke plass. Hvor mange ringpermer ville du trengt hvis du hadde 1000 sider på papir? Venn deg til å jobbe papirløst, Evernote hjelper deg til å gjøre det på en smart måte.
For at Evernote skal fungere optimalt, må du laste ned et lite tillegg til nettleseren din. Det du skriver og det du lagrer, ligger på nett og på harddisken. Evernote kan installeres på flere maskiner og på mobiltelefon og nettbrett. Det du lagrer ved hjelp av mobiltelefonen, f.eks. hvis du bruker Evernotes mobilapp til å ta et bilde, synkroniseres slik at du finner bildet igjen når du bruker datamaskinen din.  Hver gang jeg ønsker å ta vare på trykt informasjon, "flytter" jeg informasjonen over fra papiret til Evernote ved hjelp av Evernote-appen på mobiltelefonen. 
Evernote er ikke bare smart med tanke på skolearbeid. Livet handler om mer enn skole, og jeg selv bruker Evernote fra alt til å planlegge ferier til å kopiere kvitteringer.
Nettsider du har lastet ned i Evernote, kan du bruke på eksamen selv om bruk av Internett ikke er tillatt. Det ligger jo på harddisken. Bruker du nettbrett, vil du ha glede av at Evernote har kjøpt tegneverktøyet Skitch og notatverktøyet Penultimate. Du kan altså notere og tegne på nettbrettet med disse verktøyene, og så lagre det i Evernote. 
Jeg snakker mye om tagging i ulike sammenhenger i denne boka. Skal du ha full glede av Evernote, bør du tagge det du lagrer, enten det er notater eller tegninger du produserer selv eller f.eks. nettsider du har funnet på nettet og lagret i Evernote. Taggingen gjør at du finner det du har lagret, også når du har glemt hva du har lagret og hvor det er lagret. 
Mange elever har bokskap på skolen. Skolebøker er tunge, og mange lar stort sett bøkene ligge i bokskapet. Bruk kameraappen til Evernote til å ta bilde av de sidene du har fått i lekse, så slipper du å ta med deg boka. Du kan også bruke webkameraet hvis du har laptop, og så laste bildene du har tatt av boksidene opp i Evernote. 
Selv om vi snakker om en nett-tjeneste, kan man bruke det når man ikke er på nett! Du må da ha lastet ned Evernote-programmet på harddisken. Hvis du så skriver f.eks. et referat, vil referatet lastes opp til Evernote-serveren straks maskinen din er tilkoblet Internett. Du kan altså bruke Evernote på to måter, ved hjelp av nettleseren (logg deg inn på Evernote.com) eller ved hjelp av Evernoteprogrammet som du laster ned. 
Pris? Evernote er gratis med mindre man bruker det veldig mye og laster ned store datamengder. De fleste skoleelever vil klare seg greit med gratiskvoten. Premium-versjonen koster forøvrig 45 dollar i året. Evernote er ikke vanskelig å bruke, men det er kanskje først etter en tid du ser alle måtene Evernote kan hjelpe deg. 
Jeg minner om noe av det mest grunnleggende når vi snakker om grunnleggende digital kompetanse handler om å kunne bruke digitale verktøy på en hensiktsmessig måte, du må vite hvordan  du lagrer og hvordan du organiserer informasjonen på en slik måte at du enkelt kan gjenbruke og anvende denne informasjonen.

La oss oppsummere med de viktigste fordelene  Evernote byr på
1. Se på Evernote som din "andre hjerne", her lagrer du ting du antar du vil få bruk for seinere, f.eks. når du driver research i forbindelse med et prosjektarbeid. Evernote har elefanten i sin logo. Hvorfor? Jo, fordi elefanten visstnok skal ha en svært god hukommelse. Evernote er en "hukommelseshjelp".
2. Evernote kan installeres på pc, mac, nettbrett og mobiltelefon. Det du legger inn ett sted, synkroniseres slik at du finner det igjen f. eks. på pc-en selv om du har lagt det inn ved hjelp av mobiltelefonen.
3. Du har backup i "skyen".  Kræsjer maskinen din, vil det du har lagret i Evernote, kunne gjenfinnes ved hjelp av en annen maskin. Du har altså en lettvint tilgang til dine data.
4. Det er enkelt å dele f.eks. notater med andre. 

Ingen kommentarer: