onsdag, januar 26, 2011

Evernote, ja takk! Verktøy for digital arbeidsflyt


Jeg er ofte overrasket over hvor lite hensiktsmessig mange lærere og elever/studenter bruker IKT. Ofte handler det om å lære seg noen små knep, noen snarveier, noen hurtigtaster som gjør at man kan jobbe raskere og noen ganger, til og med med et bedre resultat. Noen ganger handler det om å oppdage spesielle applikasjoner eller program.
OK, et program som jeg lenge har hatt i kikkerten er Evernote, et organiserings- og notatverktøy. Jeg startet dagen idag med å lage en liten presentasjonsvideo på ca 10 minutter.
Jeg skal også innrømme at presentasjonen laget i Screenflow er litt rufsete. Jeg ser jeg må bruke litt tid på å repetere knepene i det kjekke screencast-verktøyet. (Idag prøvde jeg også å eksportere fra Screenflow til Youtube - virker lovende!)
Uansett, målet er ikke å gi en fullstendig gjennomgang av programmet, men å gi folk en ide om hva Evernote går ut på. Hva kan det hjelpe oss til å gjøre bedre og mer effektivt? Det er uhyre fleksibelt ved at man kan bruke Evernote fra mobiltelefoner, fra iPader og fra en eller flere pc'er eller macer. Jeg har introdusert det for et par klasser de siste dagene, og de blir ganske ivrige. Så får vi se hvem som integrerer det i sin arbeidsflyt over noe tid.
En utfordring når man skal introdusere dette i klasserommet er at elevene sitter med ulike operativsystem og ulike nettlesere. Det gjør det noe krevende når man skal veilede dem som ikke finner ut av programmet selv.
Personlig jobber jeg fra fra flere maskiner, og alt jeg noterer i Evernote vil synkroniseres mellom mobil, iPad og et par macer. Veldig praktisk.
Studenter eller elever kan hvis de har ledige minutter, fiske fram mobiltelefonen forutsatt at den har Evernote installert, og gå over forelesningsnotater etter en skoledag eller før en prøve. Leser jeg noe på skjerm kan jeg bruke "webclipperen" for å lagre tekst og bilde hvis det er noe jeg tenker jeg kan få bruk for. Jeg kan eventuelt bruke mobilen og ta et snapshot av teksten hvis jeg leser på papir. Evernote har "text recogniction" slik at at tekst jeg fotograferer gjenkjennes som tekst. Teksten i bildet blir altså søkbar. Jeg kan opprette notatbøker for fag eller prosjekter osv. osv. Tilgjengelighet er et alfa og omega, jeg opplever det samme når jeg leser bøker fra Kindle/Amazon. Det at jeg kan lese boka på mobilen når det passer, eller på iPaden når det passer bedre, gjør at jeg leser mer.
Det kunne være interessant å sette Evernote opp mot Microsofts Onenote som noen av elevene mine har installert på sine maskiner. Poenget synes jeg likevel er å bevisstgjøre dem som jobber med kunnskap og læring, hvordan de bedre kan samle, organisere og gjenbruke informasjon. Det handler om rutiner, om arbeidsflyt, om bevisstgjøring og om å finne verktøy som fungerer for en.
I neste uke skal jeg forøvrig snakke til Oslo-lærere om digital arbeidsflyt, og Evernote vil da være noe av det jeg ønsker å vise.

4 kommentarer:

LittleBoy sa...

Eg nyttar sjølv OneNote til arbeid. På mange måtar er ikkje OneNote så ulik ein ringperm, ein må bruke tid(lage seg rutinar) på å organisere notata sine. Viss ikkje vert alt berre rot.

Webbaserte program er fint på mange måtar dei, men dersom eg ikkje har tilgang på internett er det fånytta. Det er den største ulempa, meinar eg.

Leif Harboe sa...

Jeg tror også OneNote er et svært godt program, spesielt ettersom en nå så vidt jeg forstått kan ha delemapper som gjør at en forholdsvis lett kan dele og synkronisere OneNote-tekster. Programmet vil være spesielt interessant for windowsbrukere som bruker Office og Explorer.
Evernote er todelt, det man kan gjøre gjennom en nettleser, og det man kan gjøre offline gjennom applikasjonen man kan laste ned. Man kan der gjøre notater for så å synkronisere disse når man er online igjen. Det samme gjelder bilder man tar med en mobiltelefon. En synkroniserer gjerne disse bildene først når telefonen er koblet opp gjennom WIFI.

LittleBoy sa...

Det einaste eg saknar med OneNote, er betre printerfunksjonalitet. Til tider er eit større arbeid å skrive ut notata lettvindt og raskt. Hadde blant anna eit oppslag om bøying av nynorske verb som endte opp på heile 6stk A4 sider.

Morten Oddvik sa...

Spennende om Evernote i skolen: http://blog.evernote.com/2011/02/01/evernote-montclair-kimberley-academy-deployment/