mandag, juli 19, 2010

Endringer i læreplan i norsk

IMG_1341Da er jeg på plass igjen ved skrivepulten etter ferietur i Europa. Blomstene på terassen har i alle fall fått nok regn mens vi nøt varme dager lenger sør. Det jeg skal forsøke nå de neste tre ukene er å kombinere kjøkkenfornyelse, omrokkering av arbeidsrom/soverom, tur til Sunnmøre og tur til Oslo med bokprosjekt. Målet er å ha et manus ganske klar månedskiftet august/september med utgivelse i februar. Så får vi se hvordan det går. Det er godt mulig jeg ber om innspill til manuset på denne bloggen. Det vil være - som jeg vel kanskje har nevnt - en bok for elever som tar norsk i vgs.
Jeg registrerer noen mindre endringer i læreplanen for norskfaget. De ligger her. Jeg oppfatter dem som relativt kosmetiske, men en bør likevel merke seg dem.
Akkurat nå sitter jeg og skriver om eksamen, og ser at statistikk med eksamenskarakterene foreligger på Utdanningsdirektoratets sider. Snittet i sidemål er 2,9, for hovedmål 3,1, og de som har tatt eksamen i norsk som andrespråk har fått et snitt på 2,8. Omtrent som før skulle jeg tro. Mindre enn en prosent har fått karakteren 6. Hva er det egentlig vi forventer for å gi seks?
(Bildet er fra Istanbul)

2 kommentarer:

Ingunn sa...

Takk for tipset. Det ser ved en rsk gjennomlesning ut til at de nå flytter enda mer av tyngden fra Vg1 til Vg2 (norrønt vs moderne norsk), og at de språklige justeringene ellers gjør fagplanene mer i samsvar med hva som er realistisk å få til. Stort sett greie endringer, synes jeg. Lykke til med skriving og oppussing!

Knutse sa...

Endringer i læreplanverket:

Så langt jeg er informert er sidemålsopplæringen for minoritetsspråklige fortsatt uavklart - altså den foreslåtte fjerningen av alternativ plan i norsk (norsk 2)og innføring av "felles" norskplan for alle elever i vgs. uavhengig av etnisk opphav (m/grunnleggende norsk uten vurdering for de aller svakeste).

Merk også det store oppslaget i Aftenposten (Tessem) i sommer om at alle y-fagelever (halvparten av elevene i vgs.) nå er fritatt fra skriftlig sidemålsopplæring. Det stemmer jo, men likevel møter de sidemålseksamen på påbyggingskurset vg3 (trekkfag) - og sidemålseksamen på y-fag har det jo aldri vært.

Ellers merket jeg meg en endring i samfunnsfaget. Demokratiet er ikke lenger truet - det har bare utfordringer. Norges mest kjente forlegger er forsøkt drept pga. en bokutgivelse og mange avistegnere i Europa truet på livet (og til taushet?) av religiøse ekstremister. En skikkelig utfordring ja...

Av norske forfattere er det bare Roy Jacobsen som har flagget klar motstand mot tendensen - les også novellen "Grisen" av Lars S. Christensen.

www.knutmichelsen.no