torsdag, november 30, 2006
Ikke innlegg i nynorskdebatten!
Jeg synes det er positivt at lærere forsøker på nye vrier i både skrivepedagogikk og sidemålsundervisning, eksempelvis oversettelse av KRL-boka, dette er jo faktisk tverrfaglig undervisning.
Arne Olav og jeg diskuterte blog som pedagogisk verktøy, og var enige om at det var kanskje ikke det vi ville starte opp med det første, men det var igår. Og jeg er ikke like sikker idag.
Se her gjerne powerpointen til Ruth Grüters-Eiken. Stipendiat ved LIKT, NTNU ……... løse og faste tråder om den pedagogiske bruken av blogger
Hvis vi er enige om at elever har behov for verktøy for verktøy som stimulere til refleksjon, kan det være at en i alle fall burde vurdere, kanskje våge å prøve ut bloggverktøyet. På den annen side slår det meg at en del blogger ikke gir inntrykk av overdreven refleksjon heller. Det gjelder eksempelvis en av bloggene som overnevnte viser til: http://norskrom.blogspot.com/ Det jeg finner der (ikke at jeg har sett grundig på alt), minner meg om det jeg ofte finner: aktiviteter diktert av læreren og der elevene gjør det de tror læreren forventer/krever. Ellers er det jo spennende med både identitetsskaping på nett, remediering osv osv.
onsdag, november 29, 2006
Greier på gang
Planleggingsdag idag - de fleste av kollegene dro til UIS for å høre på et eller annet, kanskje ikke den mest koordinerte etterutdanningsaktiviteten, nokså obskure og smale emner, det virka som det hadde gått konkurranse i å finne på den mest sære foredragstittelen som mulig, men men.
Jeg dro tidlig på jobb for å rette og gjøre andre ting for så å dra til Arne Olav på Forus vgs . Vi diskuterte erfaringer med ulike wikiverktøy, og ble enige om å kjøre et prosjekt med mobilfilming midt i februar, gjerne med internasjonal deltakelse.
Kriterier for Rogalands første mobiltelefonfilmfesival?:
varighet maks 2 minutter?
Anslag - 10 sekunder?
musikk, naturlig lyd eller kommentar?
Tema: kjærlighet?
Komplett-nissen har sendt pakke (dvs den er forhåpentligvis snart på vei). Den inneholder pakker til et familiemedlem og et Casio Exilim-kamera til meg selv.
fredag, november 24, 2006
Status jobb Bryne vgs
1IFA - dataklasse - alle har bærbar maskin.
Rommet er rikelig utstyrt med stikkontakter, velfungerende trådløst nettverk, videokanon og med andre ord - all den teknologi man kan ønske seg. I utgangspunktet (fra skolens side - skulle jeg være den eneste i rommet uten laptop, ganske vanvittig i en "bærbar klasse". Jeg valgte å legge så mange lapper på disken at jeg ikke vil skrive det her)
Elevene jobber godt, jeg mener å kjenne at det er en positiv energi i rommet. Funker ting skal det være, skal elevene oppleve to ting:
a. at de er irritert over timen gikk så fort fordi de hadde så mye interessant de skulle rekke å gjøre ("a sense of urgency"). At jeg som lærer er ivrig og entusiastisk i forhold til alt jeg har lyst til at klassen og jeg skal rekke å gjøre sammen (funker det ikke, driver elevene og jeg nedtelling og gleder oss til timen er over)
b. at de opplever element av usikkerhet og uforutsigbarhet, at de opplever at de presser egne grenser og at de kan registrere fremgang og nye ferdigheter. At jeg som lærer også tester ut nye ting samtidig som at jeg anvender teknikker som jeg vet fungerer.
Vi har brukt Writely til gruppearbeid, jeg startet med konseptet digitalt ferdaskrin, men ser at jeg heller ønsker å bruke wikikonseptet mer ettersom ferdaskrinet er nokså individorientert. Vi har litt med litteratur de siste ukene, nå skal elevene ha enten muntlig framføring i forbindelse med romanlesning, eventuelt at de lager en liten film om det samme. De skal også lage en reklame (de trenger digitalt fotoapparat og billedbehandlingsprogram). Jeg er spent på hva som kommer ut av dette ettersom kompetansen er ulik fordelt. Skolen har hatt et leselyst-prosjekt der målet er å "tvinge" alle gjennom en roman eller to eller tre. Jeg er egentlig usikker på om det fremmer leseglede/leselyst. Jeg tror kanskje egentlig mer på kortere tekster enn de romanene de litt tilfeldig velger seg. Ellers så skal de igang med et digitalt historieprosjekt (noe i retning av dette) blant annet i samarbeid med en spansk og portugisisk skole som jeg kjenner fra ELOS-nettverket, håper også på partnere gjennom Etwinning.
3PÅA- påbyggsklasse
Der har jeg 10 timer og det gir ro og mulighet for kontinuitet. Mandag og tirsdag - teoristoff, litteraturhistorie osv. Onsdag og torsdag (tekstarbeid eller filmatiseringer), fredag - datarom og jeg har der prøvd å få elevene til å jobbe mer vår "wiki".
Igår så de første del av Villanden (svart hvitt, fra 1970), idag ser de resten hvorpå de skal jobbe i wikien.
......Det viste seg at filmen var betraktelig lenger enn det jeg trodde slik at det ikke ble tid til å jobbe i wikien (2 timer og 30 minutter).
1IFB
Her har jeg en følelse av å ikke ha kommet igang, og at vi står og stamper, flaut nok at jeg ikke kan alle navnene. Men jeg er frustrert over at vi mangler det som for meg er et essensielt arbeidsverktøy, datamaskiner. Status i klassen, jeg er ikke fornøyd med hva jeg har fått til her. Illustrasjonen nedenfor er hentet fra bloggen til Clarence Fisher
tirsdag, november 21, 2006
Jumpcut
Arne Olav på Forus vgs foreslo på vår IKT og skole-blogg en mobiltelefonfilmfestival med utgangspunkt i Jumpcut. Jeg hadde hørt om Jumpcut, men ikke rukket å teste det ut før nå. Ja - jeg jeg tror det blir mobiltelefonfilmfestival på nettet en gang etter jul. Jon Hoem skriver grundig om videoblogging, mens Arne Olav viser eksempel på at det er kameraer i et hvert (offentlig) rom (Michael Richards, som spilte Kramer i 'Seinfeld går amok).
Ellers ser det ut som at elevene i VG1 til høsten skal være utstyrte med bærbare pc'er - til skrekk for noen og til glede for andre (vedtak i Utdannings- og kompetansekomiteen i Rogaland fylkeskommune)
Apropo digitale fortellinger: så akkurat et eksempel på en fortelling. På MSN fant jeg en film bestående av 10 tusen stillbilder. Fascinerende og sterk historie om Kurdistan.
mandag, november 20, 2006
Eksempel på digitalfortelling
Høgskolen i Oslo's kurs i digital historiefortelling UR - Rum för berättande
Center for Digital Storytelling
BBC Capture Wales
Den digitale fortæller
NRK Ulyd
fredag, november 17, 2006
Anbefalt lesning for dem som er interessert i IKT og læring
Det andre som jeg jobber med i håp om å få igang et lite internasjonalt prosjekt i januar/februar er Digitale fortellinger. Jeg har lagt ut "kontaktannonse" på www.etwinning.net:
We want to do a little unbyracratic project called digital stories in January/February using video as a tool for sharing everyday life and culture. It should be small videos (no more than 5 minutes?). Language could be English, Swedish, Danish or Norwegian. Agegroup of the students: 15-17 years old
Etter et par dager har jeg fått henvendelse fra Francesca i Italia og Christine i Frankrike, men begge har tanker som er litt på sida.
Oppdaget www.digitalefortellinger.com
mandag, november 06, 2006
A must read
søndag, november 05, 2006
Heidis skolesang
Avslutningssong.
( Mel: Levende lys)
Rundt i heile verda står skular og ventar tålmodige natt etter natt.
På at det skal lysna, og klokka skal ringa, og ungane skal koma att.
I alle fasongar, med mange etasjar, der står dei og ventar på liv.
Kvar einaste morgon kjem barna med ranslar og bøker og initiativ
Og alle vindua lysar kvar morgon.
Lysar og viser at nå er me i gong.
Og i frå tusenar, ja frå millionar
Opplyste klasserom der høyrest det song.
Ja slik har det vore frå eldgamle tider at ungar skal svetta og stri.
At barna skal lesa og synga og rekna og leika seg ut i det fri.
Reformar har kome reformar har bleikna, og mangt har fått nytt perspektiv-
Men ein ting står fast gjennom tider som rullar: Der barna er der er det liv.
Livet det boblar det syng, leikar og gyngar.
Ungane leikar og gret, kranglar og ler.
Her er det ungar, her er levande livet.
Ungar som veit ungar som finst, høyrer og ser.
Her har me bygningar nye og gamle, her blandast det eldste med nytt.
Her seglar ei skute med tende lanterner og liv i kvar minste kahytt.
Her har det sprunge utallige ungar og nye skal her finna plass.
Det gamle og nye det kjende og ukjende står her og er vårt palass.
Her i frå skal songen slå ut mot nye tider.
Levande barn skal bera fram glede og liv.
Her skal dei få kunnskap og mot, her skal dei leva.
Leva med lys, glede og håp og perspektiv.
---
Sangen er altså skrevet av kånå, Heidi Strand Harboe og lagt ut her med hennes tillatelse
Læring og teknologi - Sten Ludvigsen
Når jeg forleser om bruk av teknologi i skolen , bruker jeg ofte det samme lysbildet (se ovenfor)
Ellers kommer jeg ofte tilbake til Sten Ludvigsen* (Intermedia/UIO) når vi diskuterer teknologi og læring:
- Øevner til å lokalisere, samle, velge, sortere, klassifisere, sekvensere, sammenligne, kontrastere og analysere relevant informasjon
- Økunne argumentere for handlinger og påstander, trekke konsekvenser av fakta, forklare hvordan man tenker, bedømme på grunnlag av bevis
- Østille relevante spørsmål, definere problemer, planlegge og gjennomføre prosjekter, predikere resultat av forsøk, teste konklusjoner og ideer
- Øutvikle ideer og hypoteser, skape nye løsninger og bruke fantasi
- Øvurdere det man leser, hører og gjør, utvikle kriterier for å vurdere eget og andres arbeid, se begrensningene i egen kunnskap og vurdere om egen innsikt er tilstrekkelig
*presentasjon november 2003
torsdag, november 02, 2006
Snacks for oss firefoxbrukere
Jeg skal innrømme at jeg synes den nye exploreren til MS var ganske ok, fiks måte å opprette ny side på osv osv. Dessuten ble fontene mine på www.norskboka.no ganske fine (utrolig stygge i firefox, men så er da også sidene laget i frontpage)
Men - så har jeg oppdaget noen utrolig bra "add-ons" for firefox som oppveier det meste.
1. Scrapbook - det er et verktøy som lager sider og visstnok alt du ser i nettleseren. Lurer på om det også inkluderer video og lyd - det har jeg ikke testa. Men ser du noe bra - lagrer du ikke bokmerket - du lagrer faktisk hele sida - litt fascinerende å gjøre det for nettsteder som endrer seg raskt.
2. Google - bookmarks. Google-verktøy som syncer bokmerkene i firefox når du bruker flere maskiner. Jeg tror forøvrig jeg begynner å bruke Googles kalender - jobber på 3 maskiner og jeg er overbevist om at kalendre er noe som bør ligge online.
3. Googlepedia. Det er et verktøy som gjør at når en søker i Google, får en opp søkeresultat fra Google på venstre side av skjermen og så resultater fra Wikipedia på venstre side av skjermen.