iPaden er så mye mer enn bare et lesebrett, det har blitt et produksjonsverktøy. Nå vet jeg ikke veldig mye om IKT i realfag, kan iPaden erstatte pcen/macen i realfagene? Er det spesielle verktøy som gjør at realfagslærerne fortsatt vil hevde at pcen er uunværlig?
Her er eksempler på skoler som i større eller mindre grad tester ut iPad: Sandnes vgs, Gjennestad vgs. , diverse prosjekter i Telemark fylkeskommune osv. Jeg har nevnt Gjennestad tidligere. Jeg tror vi får en strøm av liknende prosjekt. Det at Microsoft har lagt ut en Onenote-app for iPad tyder jo på det.
Dette blogginnlegget skriver jegforøvrig på iPaden ved hjelp av Blogsy, en editor som visstnok skal funke mot Wordpress, Blogspot osv.
Det er også interessant når journalister som James Kendrick, rapporterer om at pcen er parkert til fordel for ipaden. Les hva han skriver, det er mange tips å hente der, f.eks. at han bruker notatverktøyet i Evernote som et basis skriveverktøy. Jeg begynner selv å innse at det kanskje er en bedre måte å organisere egne tekster på enn Word kombinert med Dropbox eller Google docs. Apropos Evernote, det har fortsatt ikke slått gjennom i Norge, foreløpig er det bare innovators/early adopters som har plukka det opp. Jeg tror at det verktøyet vil få et gjennombrudd i 2012.
Tastatur til iPad? Man kan kjøpe dedikerte tastatur til iPad for fire-fem hundre kroner, men jeg leser at det er ganske kurant å koble til vanlige tastatur med USB-tilkobling, man må da snope en overgang, les om det på Wired.
Tastatur til iPad? Man kan kjøpe dedikerte tastatur til iPad for fire-fem hundre kroner, men jeg leser at det er ganske kurant å koble til vanlige tastatur med USB-tilkobling, man må da snope en overgang, les om det på Wired.
Men tilbake til iPad som lesebrett, en app for deg som liker å snope blader og tidsskrifter på Narvesen, er Zinio. De gjør litt, men ikke så veldig mye mer enn å skanne inn magasinene med reklamer og alt. Hva med 12 nummer av Macworld til 140 kroner? Eller hva med Dagbladets app, 98 kroner for en måned? Noen er veldig bekymret over at vi er vant til at alt på nettet er gratis, jeg tror betalingsviljen er ganske stor når det er gode produkter til en fornuftig pris og med gode tekniske løsninger.
Jeg har vært på jakt etter måter å lage litt mer sofistikerte nettforelesninger på, jeg ønsker en type whiteboardapp der jeg kan tegne inn mens jeg snakker. Det har vært twitra en del om flipped teaching, og Tom Jarle Christiansen tipsa meg om at han brukte Camtasia, Wacom Bamboo digitaliseringsbrett og Curio som notatprogram. Jeg er usikker på om det blir en omvei, men jeg har i alle fall skal teste det ut. Jeg fant en ganske fiks whiteboardsak for Ipad, les om Educreations her, men den har to svakheter, jeg innbiller meg at lyden blir for dårlig, man lager en forelesning, og kan da tegne og fortelle mens man snakker, det andre er at filen som lages, må legges på en proprietær webserver. Men jeg likte å enkelt kunne tegne rett på skjermen, det er hakket mer klønete med et digitaliseringsbrett.
PS. Flere nevner i kommentarfeltet Explain Everything, det koster 21 kroner, jeg skal rapportere og legge ut smakeprøver etter hvert.
PS. Flere nevner i kommentarfeltet Explain Everything, det koster 21 kroner, jeg skal rapportere og legge ut smakeprøver etter hvert.
5 kommentarer:
Jeg har så vidt kikket litt på appen explain everything - den burde være godt egnet til å lage nettforelesninger o.l. Er ikke helt sikker på hvilke ekportmuligheter som er integrert i appen.
Vi driver nå og tester ut Doceri som en smartboardløsning på Jåttå vgs. Den har og en opptaksfunskjon som virker svært enkel i bruk.
Er det noen av disse appene som lagrer i et slik format at det kan leveres på itslearning?
Sjekk http://iktblogg.uin.no/2011/12/20/explain-everything-en-ipadapp/#comment-967
Explain everything ser ut til å gi en mulighet her.
Explain Everything er utmerket til å lage nettforelesninger. Enkel i bruk og gir en grei lyd. Videoen eksporteres til bildemappa på iPaden, eller du kan laste den opp i Dropbox. For itsLearning kan kanskje embedding fra Youtube være aktuelt? Vi på UiN benytter i allefall muligheten i fronter.
Har testet ut Educreations, ShowMe og nå Doceri.
Med Educreations synes jeg man får en litt for tykk strek når man skriver. Videoene lastes opp til Educreations sin server og elevene må kobles opp mot en klasse jeg oppretter. Greit nok, men jeg får ikke eksportert videoene, slik at jeg kan legge dem ut hvor jeg vil.
Så testet jeg ShowMe. Der får jeg en noe tynnere strek (positivt), videoene lastes opp til ShowMe sin server. Der har jeg problemer med å få vist videoene, men jeg har brukt "downloadfunksjonen" til å laste ned filmene for så å legge dem ut på youtube og linke dem opp i It's learning.
Nå har jeg begynt med Doceri. Der får jeg selv velge strektykkelse (ja, jeg er litt fokusert på det...), jeg kan legge til ulike bakgrunner (ruteark til matematikk f. eks). Det er dessuten enkelt å eksportere både bilde og video rett i dropboxen og videoene kan lastes opp til youtube. Jeg får mao et meget godt whiteboardverktøy og jeg får lagret filmene lokalt.
Min favoritt så langt er Doceri!
MVH
Joar Markhus, lektor Ski vgs
Legg inn en kommentar