Inspirert av Bjørn Venn bestilte jeg en Samsung Chromebook, pris fra Amazon er 249 dollar, men de leverer ikke utenfor USA, så man må bruke en tjeneste som f.eks. JetCarrier, man får da en amerikansk adresse (i New Jersey), nyttig hvis man skal ha amerikansk iTunes eller Netflix også. JetCarrier videresender til din norske adresse (dvs. jeg hentet på Obs på Bryne). Fra bestilling til levering brukte de 9 dager. Jeg endte da med å betale 2250 kroner, og hva fikk jeg da? Chromebooken veier omtrent som Macbook Air, har visst nok et veldig godt batteri (jeg har hørt snakk om 7 timer - det vil vise seg), tastaturet er selvsagt amerikansk, men når man har brukt timer daglig de siste 30 årene på tastaturbehandling, spiller ikke det noen rolle, jeg skriver uten å se på tastene uansett. Ved oppsett av maskinen, blir man spurt om hva slags tastaturoppsett man ønsker. Dette er verken windows, mac eller helt linux (selv om operativsystemet visstnok bygger på en linuxkjerne - dette har jeg ikke greie på!). Konseptet er at man bruker skytjenester, men maskinen har likevel en harddisk på hele 16 gigabyte, men man kan sette inn SD-kort for å øke dette. Konseptet er likevel at man bruker skytjenester. En elev kan likevel skrive en tekst i Google dokumenter, lagre som word på hardisken og laste opp i læringsplattformen hvis det er poenget. Oppsettet av maskinen tar noen få minutter, man blir spurt om google-konto, og når man så åpner nettleseren, finner man igjen favoritter og snarveier. Veldig enkelt oppsett. I likhet med iPaden, er det fort gjort å lukke ned eller starte opp maskinen. Hva hvis man ikke har nett? Det gjenstår å prøve hva man da kan bruke maskinen til
Førsteinntrykk: dette er en skikkelig smart maskin som bør være interessant for mange. Når jeg er ute på kurs har jeg gjerne hatt med meg iPaden, kanskje jeg tar med denne i stedet. Hvordan det er å drifte slike maskiner i et skolemiljø vet jeg for lite til å uttale meg om. Nå er det mange skoler som tester ut nettbrett, jeg håper også noen skoler vil teste ut Chromebooken.
Koble til prosjektor? Ikke testet, men det er en HDMI-utgang. Jeg vil antakelig trenge en overgang mellom vga og hdmi da vga er det jeg stort sett møter på skolene. Utskrift? Det tror jeg er rimelig kronglete, så dette er kanskje i utgangspunktet en nummer 2 maskin. Selv om jeg helst ikke skriver ut, så er det behov for det av og til.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
Misunnelig! Har ventet på at denne skal komme i Norge en stund, men det er kanskje like greit å følge ditt eksempel.
Batterilevetid, robusthet og ikke minst lav vekt er disse maskinenes store pre, samt selvfølgelig tastaturet. Jeg er blant de som hardnakket står på at en datamaskin blir nærmest poengløs uten et tastatur, medmindre en er blant de som er tilfreds med å titte på hva andre har produsert. Jeg jobber mye med bilder og video også, men kommer uansett innom skrevet tekst for ofte til at ulike padder er en god løsning. Ok, paddene kan kobles til tastatur, men det er og blir en nødløsning.
Nå følger kanskje ikke jeg godt nok med i norsk skole lenger, men for noen år tilbake var jeg mer på den ballen. Da var de fleste enige om at norske elever skrev for lite. Jeg tviler på at det har blitt voldsomt mye bedre. Skal en få skikk på det må ett av utgangspunktene være at elevene gis skikkelige skriveverktøy.
Jeg er litt usikker på hvorfor Samsung og de andre produsentene foreløpig bare har satset på USA og England, kanskje for å se litt om hvordan det går? Jeg sitter og skriver på maskinen nå. Den holder til mye av mitt bruk, men ikke alt. Men for en elev vil denne maskinen holde til det aller meste.
Hei! Spennende dette.
Men hvordan fungerer dette med amerikansk strømadapter og plugg? Klarer adapteret 220V, slik at man kan bruke en vanlig overgang fra euro-plugg til amerikansk?
Og tastatur? Får man skrevet æ, ø og å uten masse kommandoer eller klipp og lim?
Trengte ikke noe adapter, bruker strømforsyningen som følger med, men kobler til en ledning med norsk stikkontakt. Så velger man norsk tastatur, det funker når man har skrevet mye og vet hvor de norske tastene ligger.
Legg inn en kommentar