fredag, november 28, 2008

Ordbøker til besvær



På samme måte som at jeg har sluttet å bruke telefonkatalogen i trykt versjon for flere år siden, har jeg parallelt stort sett sluttet å bruke trykte bokmål- og nynorskordbøker. Jeg bruker nettordbøkene som er utarbeidet ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Norsk språkråd. De er raske og gode å bruke, og jeg anbefaler også elevene mine å bruke dem.
Problemet oppstår når vi skal lage halve og hele dager med prøver, og vi skal skape en eksamenslignende situasjon, der elevene ikke får bruke Internett bortsett fra når de skal levere i Its learning. Da har de plutselig ikke denne gode pedagogiske ressursen. De fleste av mine elever har ikke trykte ordlister, skal de plutselig løpe og kjøpe et verktøy som for de fleste har blitt erstattet med et bedre nettbasert verktøy?
Kunne ikke elevene laste ned ordlistene? Nei, mailer Christian-Emil Ore. "Forlagsavtaler" hindrer dette. (Bokmålsordboka er utgitt på Universitetsforlaget. Nynorskordboka er utgitt på Det Norske Samlaget.) Dette kaller jeg en dårlig avtale, dette er å forsøke å holde liv i en død hest.
Nå legger vi opp til en halvveis eksamensordning der elevene ikke får bruke nettbaserte verktøy. Foreløpig er det sånn, du får bruke nettordbøkene stort sett hele tida - unntatt når det gjelder: heldagsprøver/eksamen.
Teknisk sett burde en vel kunne åpne nettet for visse nettadresset, for eksempel de nettbaserte ordlistene. Hvor enkelt dette er å få til får andre svare på, men forløpig forventer jeg at elever fra gode møblerte hjem kanskje vil komme utstyrt med oppdaterte trykte ordlister, mens den gemene hop vil basere seg på den elektroniske rettekontrollen. Det er et sjansespill - spesielt når elever skriver nynorsk, et språk de knapt leser eller bruker, og der den indre rettekontrollen ofte er helt fraværende.

11 kommentarer:

Therese sa...

Enn at vi sitter på hver vår skole rundt om i landet med akkurat de samme problemene, tenker jeg! En slik sak, som angår eksamen, burde vært løst sentralt. Jeg regner med at staten ikke vil favorisere ordbøker, men de burde vært i stand til å si at elevene får bruke nettbasert ordbok etter skolens valg.

Teknisk sett er det, som du sier, ingen ting i veien for at elevene skal kunne bruke den nettbaserte (gode!) bokmåls- og nynorskordboka til eksamen. Enten man velger å bare åpne for enkelte nettsider, eller man velger å logge elevenes aktivitet eksamensdagen, så er det aboslutt gjennomførbart om de involverte øver litt på forhånd.

Anonym sa...

Du bruker widgeten for desse ordbøkene, går eg ut frå? Sparar enormt med tid...

Anonym sa...

For meg blir dette bare nok et eksempel på noe vi vil se mer og mer av i årene framover: i takt med at vi venner oss til å bruke nettbaserte tjenester (tenk på hva som blir tilbudt på smartfoner/ifoner om fem år), vil man enten integrere disse i undervisningen eller finne på stadig nye særordninger som sementerer skolens rolle som et digitalt "gated community". :-)

Anonym sa...

Behovet er enda større for norsk-engelsk/engelsk-norske ordbøker på nett. Av konkurransejuridiske grunner, frikjøper ikke det offentlige en god ordbok som kunne vært lagt ut på nett slik at alle kan laste ned. Det vil jo fjerne 75% markedet for gammeldagse papirordbøker eller CD-romer. Dermed blir de 99% av flerspråklige nordmenn som har bruk for ordbøker avspist med gammeldagse oppslagsverk av hensyn til de <1% som jobber i forlag.
Mellom store språk som engelsk og fransk, engelsk og kinesisk og engelsk og japansk finnes det utmerkede gratis ordbøker (f.eks CEDICT). Men i Norge er alle ordbøker ufrie, forlagseide og gjemt bak en betalingsmur. Her kunne Språkrådet vært på banen, men de har ikke forstått at skal norsk fagspråk holdes i live, må det finnes tilgjengelig gode digitale ressurser som gjør at det ikke er pludder å heft å forholde seg til informasjon på morsmålet.

Linn sa...

Nå ser jeg på It's learning at Rogaland Fylkeskommune er i dialog med kunnskapsforlaget om en avtale om elektroniske ordbøker til elevene. I den anledning får vi lærere teste dette gratis ut til 15.01.09... Kanskje en løsning er undervegs?

Leif Harboe sa...

Til Linn: ja, jo, men hvis det går ut på at fylkeskommunene skal betale årlige summer for verktøy elevene burde kunne laste ned gratis, så er jo dette en dårlig deal.

Inger Hilde sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Inger Hilde sa...

Rotet litt med forrige innlegg. Beklager.....men altså:

Jeg oppfordrer også elevene mine til å ta i bruk de omtalte nettordbøkene fra ILN. Men dette er jo selvsagt problematisk i forhold til eksamen. Er ikke sikker på om jeg er udelt positiv til at Rogaland fylkeskommune skal bruke penger på å kjøpe lisenser til elektroniske ordbøker slik det nå snakkes om. Teknisk sett skal være mulig å åpne for tilgang til eksempelvis bare ett nettsted. Og det må da være en mye billigere løsning...

Marita sa...

Hvordan kan man laste ned widgeten til ordbøkene? Hvor finner jeg den?

Leif Harboe sa...

Til Marita, du har ikke åpna julepresangen ennå håper jeg. Widgeten er til macen. Søk på ordbok widget mac så vil jeg tro du finner den. Jeg har ikke helt skjønt nytten, men det har rett og slett med at jeg når jeg retter, kjører windowsprogrammet Markin (ved hjelp av noe som heter Parallels) - og da kan jeg ikke bruke widgeten så vidt jeg skjønner.

Marita sa...

Nei, den er ikke åpnet enda. Jeg får sjekke det ut i romjula, takk skal du ha!