tirsdag, desember 18, 2007

Lesebrett og digitale bøker


En klasse på Horten vgs. skal teste ut elektroniske lesebrett med innhold levert av Gyldendal. Eirik Newth kommenterer dette på sin blogg. Han er mer enn vanlig interessert i denne type teknologi
Jeg har ingen erfaringer med tilsvarende, men jeg tror lesebrett er en avsporing, og jeg tviler på at forlagene selv om de slipper å gå veien om bokhandel og trykkeri, gir denne besparelsen videre til brukerne.
Da er jeg langt mer interessert i billige, små og lette laptoper, f.eks. Asus EEE PC, den veier under en kilo (!!), har en flashbasert harddisk og går på linux og når det gjelder innhold, brukerprodusert innhold, innhold produsert av prosjekter som NDLA o.l.. Jeg har sjekket litt rundt, og ASUS'en skal visstnok komme til Norge i 1. kvartal neste år. Prisen ligger i USA på i underkant av 400 dollar. Da kan vi kanskje regne med 3000 kroner i Norge med utgangspunkt i mva + "altskalkostemerinorge-tillegget".
Det interessante er jo ikke å elektroniske tekster man kan lese, det er interessante er hvordan kunnskapen kan søkes, vurderes, bearbeides og anvendes. Da trenger man en laptop, ikke et lesebrett.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så enig, så enig, Leif. Vi kommer jo aldri til å få noe gjennomslag for OLPC i norsk skole (regjeringen regner den tydeligvis bare som god nok for barnehager), men det prisraset vi nå får på små bærbare takket være Linux, bør kunne utnyttes. Asus skal visstnok selge en Eee per 6. sekund!

EinarB sa...

Jeg er også enig, særlig med de latterlige prisene det opereres med. Elittera selger iRex for kr 5599.- inkl. moms!

Forkjemperne mener at det er lesbarheten på skjermen som er det avgjørende, men jeg tror nok at tykkelsen på diverse lommebøker, og muligheten til å beholde kontroll over mediet spiller en like stor rolle.

Bjørnar sa...

> Han er mer enn vanlig interessert i denne type teknologi

Jeg vil kanskje si at du også er mer enn vanlig interessert i all slags typer teknologi enn de fleste, Leif. ;)

Anonym sa...

Ut i fra det du skriver ser det ut som en må velge mellom PC eller lesebrett. Dette burde ikke være problemstillingen. Lesebrett er laget for å erstatte (papir)bøker. Det er etter min mening helt overlegent å lese bøker på lesebrett i forhold til en PC - og for enkelte typer bøker (f.eks. faglitteratur) er det til og med bedre enn å lese papirversjonen (pga. at en kan søke seg fram i teksten eller slå opp i ordliste fra samme "bok").

Du skriver "Det interessante er jo ikke å elektroniske tekster man kan lese...". Her er jeg helt uenig. Boka er ikke død. En sammenhengende framstilling av et emne er ofte både svært interessant pedagogisk og helt nødvendig for å få en helhetlig formidling. At kunnskap skal kunne søkes i, vurderes osv. er selvfølgelig også viktig, men en bør ikke utelukke bøker av den grunn.